Tips voor een goede blender

Er is 1 apparaat in mijn keuken waar ik echt niet zonder kan: mijn blender. Toen 8 jaar geleden onze zoon werd geboren waren wij in de winter veel te vaak zien. We MOESTEN iets doen aan onze weerstand en zijn begonnen met een dagelijkse groente/fruitsap. En daar zijn we nooit meer mee gestopt. We gebruiken de blender ook voor soep, sauzen en smoothies. De blender draait dus behoorlijk wat overuren en we hebben al een aantal blenders versleten. Nu krijg ik regelmatig de vraag welke blender ik heb. Daarom zet ik graag voor je op een rij waar je op moet letten bij de aanschaf van een blender.

Het vermogen

Als je sap maakt dan wil je natuurlijk wel dat alles goed is fijngemalen zonder stukjes in je sap. Daarom is het belangrijk dat de blender krachtig is. Minimaal 700 watt. Maar als je van plan bent om ook echt harde dingen mee te blenderen (zoals voor de fanatiekelingen onder ons: avocado pitten) dan kun je beter kiezen voor een nog krachtigere blender met 1000 watt of meer.

De inhoud van je blender

Als je voor meerdere personen smoothies, sappen of soepen wilt maken, koop dan een blender met een wat grotere kan: vanaf 1,5 liter. Gebruik je de blender om sap voor 1 persoon te maken dan kun je ook kiezen voor een kleinere kan van 0,7 of 1 liter.

De kan

Een van de dingen waar je op moet letten is de blenderkan. Kannen zijn er in plastic, glas en staal. Let er bij een plastic kan op dat die vrij is van bisfenol A. Een glazen kan is meestal steviger dan een plastic kan, bij een plastic mengkan komt er eerder een barst in de kan. Als je soep wilt maken in je blender is glas beter in verband met de warmte. Een glazen kan is weer zwaarder dan een plastic variant. High speed blenders hebben eigenlijk altijd een plastic kan. Dit komt doordat glazen mengkannen de kracht van de high speed blenders niet aan kunnen. De kans dat het glas explodeert tijdens het blenden is te groot.

Functies op je blender

De meeste blenders beschikken over verschillende functies. Denk aan meerdere standen voor het vermogen, een functie om ijsblokjes te crushen, een pulse mogelijkheid of een langzame start, zodat bij wat hardere ingrediënten de shaker rustig begint te pureren. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een redelijk eenvoudige blender met niet teveel opties. Ik vind het vooral handig om het vermogen in te kunnen stellen zodat in het begin de snelheid wat lager kan liggen en ik dat kan opbouwen naar een hogere snelheid. Dan krijg je een lekkere zachte smoothie!

Succes met je keuze!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *