Meest en minst bespoten groenten en fruit

Ik eet graag biologische groenten en fruit. Daar zitten de minste bestrijdingsmiddelen op en ze bevatten meer voedingsstoffen dan niet-biologisch groenten en fruit. Maar de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die wordt gebruikt verschilt nogal. Ook hebben sommige groenten- en fruitsoorten een beschermende buitenlaag die voorkomt dat bestrijdingsmiddelen worden geabsorbeerd. Je hoeft dus niet alles biologisch te kopen. Ik geef je een overzicht van producten die je beter biologisch kan kopen en producten die je gerust ook niet biologisch kan kopen. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken.

Groente en fruit die je ook niet-biologisch kan kopen

 • ananas
 • asperges
 • aubergine
 • avocado
 • erwten
 • grapefruit
 • kiwi
 • kool
 • kokosnoot
 • mango
 • paddestoelen
 • zoete aardappelen

Groente en fruit die je het beste biologisch kan kopen

 • aalbessen
 • aardappelen
 • aardbeien
 • appels
 • blauwe bessen
 • bleekselderij
 • druiven
 • frambozen
 • kerstomaatjes
 • komkommers
 • maïs
 • nectarinen
 • sinaasappels
 • sla
 • sperziebonen
 • spinazie
 • perziken
 • pepertjes
 • uien
 • wortels

Let er ook op waar een product vandaan komt. Groenten en fruit uit Nederland bevat in vergelijking tot een aantal andere landen relatief weinig bestrijdingsmiddelen. In Spanje, Marokko, Griekenland en Egypte wordt groente en fruit vaak bespoten met bestrijdingsmiddelen die in Nederland niet gebruikt mogen worden.

Kijk ook eens op weetwatjeeet.nl. Daar vind je een handige groente- en fruitwijzer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *